Dalok a Kispipából

Fesztbaum Béla és a Kék Duna Szalonzenekar Seress Rezső-koncertje a Óbudai Társaskörben.

JELENLEG NINCS MŰSORON!

Megjelent és megvásárolható az est zenei anyagának cd-je a Rózsavölgyi Kiadó gondozásában >>

seress1
Fotó: Gál Bereniké

Szerkesztő és közreműködik:
Fesztbaum Béla

Kék Duna Koncert-Szalonzenekar
Művészeti vezető:
Berki Sándor

„125 éve született a különös sorsú magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzője, Seress Rezső.
Ezen az estén dalainak segítségével megidézzük ezt a jellegzetesen pesti alakot, a „füttyös muzsikust”, a „kis Seresst” aki szinte soha nem hagyta el szeretett hetedik kerületét és évtizedekig volt meghatározó szereplője a pesti éjszakának. Egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye, dalai fájdalmasan ismerősek. Egyszerre idézik a kort, a 30-as, 40-es évek mozgalmas, tragikus pillanatait és válnak azóta is mindenkor aktuális szívüggyé, vigasztalóvá, útitárssá.
Zongorázni igazán nem tudván, fél kézzel pötyögve, rekedtes hangján adta elő számait, melyek egytől egyig igazi slágerré váltak: Csak átutazó vagyok itt a Földön, Szeressük egymást gyerekek, Az élet egy nagy csodálatos semmi…
Vendégkönyvébe dedikált az egész 20. század Toscaninitől a walesi hercegen át Louis Armstrongig. Otto Klemperer, világhírű karmester legendás mondata Seressről: Nem muzsikus – csak zseni.”
Fesztbaum Béla

További információ: bela.fesztbaum@gmail.com


S A J T Ó

„Jellegzetesen magyar karrier volt az övé”
Egy magyar zenész miatt a harmincas években a perzsa sah, a walesi herceg, Arturo Toscanini, Spencer Tracy és John Steinbeck kereste fel a VII. kerület kiskocsmáit. Seress Rezső Szomorú vasárnap című slágere nyomán annyi haláleset történt, hogy a budapesti rendőrség állítólag külön aktát vezetett róla. Fesztbaum Béla estet és CD-t szentelt neki.
nol.hu

Seres Rezső forevör | Fesztbaum: Dalok a Kispipából
Egyszer már megérne egy alaposabb szöveg- és zenei elemzést, hogy vajon hogyan, mitől lett Seres Rezső hungarikum, nemzeti intézmény. Legalábbis olyan összefüggésben, hogy szerte a világban a zeneértők ismerik Bartók nevét, a zeneélvezők pedig a Szomorú vasárnap/Gloomy Sunday szerzőjét.
Fesztbaum Béla ideális meg- és felelevenítője a néhai Spitzer Rudinak. Rajong ezért az apró termetű, zongorán csak nagyon korlátozottan (értsd: egy, esetleg két ujjal) játszó, szomorú emberért. Évek óta készült valami nagyobb szabású dobásra, míg aztán egyszer csak beleénekelte magát a Kék Duna Szalonzenekarba – és kiderült, hogy csodásan tudnak együtt is működni.
olvassbele.com

A bárzongorista számlája
Göbölyös N. László kritikája a Seres-lemezről
elmehunyor.blog.hu