A léggömb elrepül – utoljára az évadban!

Fesztbaum Béla ebben az évadban utoljára játssza A léggömb elrepül című Kosztolányi-estjét a Vígszínház Házi Színpadán. A decemberi 6-i előadásra jegyek még kaphatók!

Színlap és jegyvásárlás >>

forrás: Vígszínház

Az est alapötletét egy, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanáraiból és diákjaiból alakult felolvasószínház adta, melynek egyik előadásán Fesztbaum Béla az Esti Kornél-ciklusból olvasott fel egy részletet.

„Ez a jól sikerült est belerántott engem az életműbe. Habzsoltam minden sorát, és ez a varázslat mindmáig tart. Már akkor éreztem, hogy az írónak és nekem – ha képletesen is, de nagyon valóságosan – dolgunk van egymással.”
(részlet: A léggömb elrepül – Kosztolányi újrafelfedezése; Ézsiás Erzsébet interjúja)

Az előadást Fesztbaum Béla rendezte, a szerkesztésében konzultánsként közreműködött Deres Péter dramaturg, a játékteret pedig Nemes Takách Kata tervezte.

A sokunk számára oly kedves költő verseiből, újságcikkeiből, útleírásaiból, novelláiból szerkesztett est egy igazából felnőni sosem akaró, az életet, a játékot szenvedélyesen szerető fiatalember portréja. Éljük bármelyik életszakaszunkat, legyen a dalunk boldog vagy szomorú, álljunk rivaldafényben, vagy kacsintson ránk az elmúlás, Kosztolányi írásai arra tanítanak, hogy nyitott szívvel, gyermekségünket megőrizve és érzékenyen az élet apró dolgainak költészete iránt, harmonikusabb és derűsebb lehet földi utazásunk…
(részlet az előadás színlapjáról)

fotó: Gál Bereniké

„A kristályüvegben vörösen fénylő bor, a plüssmackó, a zongora és a léggömbök megtelnek Kosztolányival, aki végig ott lebeg, izzik, füstölög az előadás befejeztéig, amelyen azonban végig érződik, hogy a színész a saját arcára igazította Kosztolányi színeivel festett maszkját. (…) Boldog, szomorú világ tárul elénk a Vígszínház Házi Színpadán, ahol Fesztbaum Béla egy olyan Kosztolányit kelt életre, akit mindig is szerettünk, de ilyen valóságosnak talán még sosem éreztünk.”
(Ughy Szabina: Plüssmackó és cigaretta – prae.hu)

Az előadás színlapja 2008-ban. Forrás: Vígszínház